Barion Pixel

Az alkohol hatása nőkre és férfiakra

Bár a hölgyek nem szívesen hallják, régóta ismert tény, hogy az alkohol sokkal gyorsabban hat rájuk, mint a férfiakra.

Ebből a tényből kifolyólag a brit kormány a nők által biztonságosan fogyasztható alkohol mennyiségét heti 14 egységben állapította meg, míg a férfiakét kortól függetlenül 21 egységben.

A szakértők szerint ugyanis az utóbbi években ijesztő mértékben megugrott a fiatal nőknél előforduló májbetegségek száma, ami főként a túlzott alkoholfogyasztásnak köszönhető. Úgy tűnik, hogy a nők amellett, hogy könnyebben lesznek részegek, az alkohol miatt kialakuló betegségek is jobban fenyegetik őket, mint a férfiakat.

Az alkohol lebontását mindkét nem esetében a máj végzi. Bár sokan azt hiszik, hogy a nők azért rúgnak be könnyebben, mert kisebbek és törékenyebbek, mint a férfiak, valójában nem ez az ok.

A valódi ok az, hogy testük sokkal kevesebb vizet tartalmaz. Egy átlagos férfi szervezetnek 65 százaléka víz, míg nőknél ez az arány csak 55 százalék.

„Az alkohol a vérben szívódik fel, ahol a testnedveken keresztül jut el a sejtekbe. Mivel a nők szervezete kevesebb vizet tartalmaz, így a véralkohol-koncentrációjuk a férfiakéhoz képest magasabb lesz azonos mennyiségű ital elfogyasztásától” – nyilatkozta Dr. Marsha Morgan, a Londoni Egészségtudományi Egyetem munkatársa.

A nők mája tehát nem érzékenyebb az alkoholra, mint a férfiaké, csak a májban lévő alkoholkoncentráció lesz magasabb, és így a máj is könnyebben sérül, mint a férfiak esetében.

Ha egy azonos súlyú férfinak és nőnek ugyanazt az alkoholmennyiséget adjuk, a nő alkoholszintje körülbelül egyharmaddal lesz több, mint a férfié.

„Egy 65 kilós férfi véralkoholszintje egy tripla gin után körülbelül annyi, mint egy hasonló súlyú nőé dupla adag gin ital elfogyasztása után” – nyilatkozta Dr. Morgan. „Sajnos a májbetegségek egyre növekvő száma arra enged következtetni, hogy a nők ivási szokásai egyre jobban hasonlítanak a férfiakéhoz, azzal a különbséggel, hogy a nők sokkal súlyosabb következményekkel nézhetnek szembe az alkoholfogyasztás következtében.”

Nem is beszélve arról, hogy mivel az alkohol megköti a vizet, az alkoholfogyasztás milyen negatív hatással van a bőr állapotára is.